tisdag 12 november 2013

"Goda munkar"

Häromdagen bakade jag munkar, hittade receptet
i min pärm, har bakat munkar bara några gånger,
så man lär sig för varje gång. Denna gång blev de
lite stora och runda, vill egentligen ha dem mindre
och plattare. Men här kommer receptet:
Munkar
Ca 25-30 stycken

Deg 1
  • 1 3/4 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 4 dl special vetemjöl
Deg 2

  • 4 dl special vetemjöl
  • 8 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • om du vill, rivet skal från en apelsin eller citron
  • 150 gram mjukt smör
2 liter matolja till fritering (jag tog 1 liter)
3 dl socker, 1 msk vaniljsocker att rulla de friterade munkarna i.
Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölken lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek i ca 20-30 min.

Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1. Arbeta degen till den blir elastisk och glansig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.Tryck till degen och låt den jäsa ytterligare i 30 minuter.

Dela degen sen ca 25-30 delar ( du kan göra 35-40 då blir de inte så stora)
och rulla till runda bullar. (platta gärna till dem lite) Lägg de på en mjölad bakduk. Täck dem och låt dem jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.


Fritera munkarna i 180 gradig olja 2 minuter på varje sida. Tag upp dom och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Rulla dom i socker.
Fyll en sprits (en lång och spetsig pip) med äppelmos eller någon annan god fyllning, och tryck in mosen i dom nygräddade munkarna.


Ja det är lite pyssel, helst att få i äppelmosen, men jag hade en kort och trubbig pip.
Men de blir jätte goda. Jag fryste ner alla i en stor burk, sen tar jag fram några åt gången, mikrar dem, sen lägger jag i dem i en påse och har i lite strösocker och blandar runt.
Lycka till!!
Kram Mimmi

7 kommentarer:

  1. Mmm... Vad gott det låter! Det receptet tar jag hand om vips! Tack!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Har aldrig bakat munkar men jag kanske skulle prova!
    Kramar Eva

    SvaraRadera
  3. Munkar har jag aldrig testat att baka men de ser väldigt goda ut! Kram Suss

    SvaraRadera
  4. Har aldrig bakat munkar,beror nog på att jag inte är någon älskare av det.
    dina ser goda ut.
    ha en fin dag
    kram Meta

    SvaraRadera
  5. Nog är det pyssligt allt. Inget jag skulle ge mig på. Men dom ser otroligt smaskiga ut.
    Ha en riktigt fin dag
    kram
    AC

    SvaraRadera
  6. Åh, vad gott med munkar! :-) Vad duktig du är som bakar såna där lite mer krångliga kakor, jag såg också inlägget där du gjort biskvier. Det är lite piller med dem!

    Mums, nu blev jag faktiskt lite sugen på munkar... :-).

    Många kramar
    Bitte

    SvaraRadera
  7. Kom ihåg att man inte får slicka sig om munnen när man äter sockriga munkar...

    SvaraRadera

Tack för att du vill kommentera! Det tycker jag är kul.
Du kan lägga en kommentar även fast du ej har en egen blogg.
Du kan välja "anonym" kan vara så att du lär skicka den flera gånger.

Tack på förhand. Mvh Mimmi