tisdag 18 december 2012

"Julmustens historia"

"Julmusten är den godaste drycken till jul tycker jag"
Här kommer lite historia om julmusten
Receptet till musten fick de ursprungliga ägarna från Tyskland där Harry Roberts hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet.
 Roberts, som var nykterhetsman  inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen  som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden.

 År 1910 köpte Roberts rättigheterna till receptet och började samma år tillverka must i Sverige genom företaget AB Roberts  i Örebro . Försäljningen gick under de första åren trögt, men i samband med förbudsomröstningen  1922 och det statliga alkoholmonopol som infördes i Sverige i samband med detta, sköt försäljningen i höjden.
 Under 1920-talet lanserade Harry Roberts mycket framgångsrikt musten som det alkoholfria alternativ som varit hans vision och särklilt kring högtider som jul och påsk har den kommit att bli en självklar del av den svenska dryckeskulturen.

Receptet är hemligt och endast två personer känner till de exakta ingredienserna  Förutom hemliga smakgivare ingår bland annat malt  och humle  (numera i extraktform), totalt ingår cirka ett trettiotal ingredienser.
Mums!
Ha en fin kväll.
Kram Mimmi
 ♥ ♥ ♥


7 kommentarer:

 1. Hej Mimmi!
  Vad roligt att få läsa om julmustens historia! :)

  Must hör både jul och påsk till tycker jag!

  Ha det gott,

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 2. Nu blev jag bara tvungen att ta ett glas julmust (trots att vi inte dricker det förrän dan före dan)! Roligt att få lite information och historia, tack för det!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Hej Mimmi!kul läsning :=) must är gott här kör vi mest Apotekarns..kram kram Jessica

  SvaraRadera
 4. Vad skoj att läsa =) Nu blev jag sugen på julmust! Kram och ha en toppen dag

  SvaraRadera
 5. Jättekul med historia kring Julmusten...ett måste till Julen. Jag har redan tjuvsmakat till Lussebullarna. Julkänsla där! //M

  SvaraRadera
 6. Hej fina du, tack för lite kuriosa kring julmustens historia! Vad fint du gjort med julkulorna i kupan, rolig idé. Vad söt hon är finaste Leah. Skulle prompt äta sin "Sin" med overallen och vantarna på :-) En bestämd ung dam minsann. Innerligt tack för julklapparna till pojkarna. Ni vet att ni inte alls behöver ge dem eller oss ngt, vi tycker ju så mycket om er ändå. Men samtidigt så vet jag att du är givmildheten själv och gläds åt det och det vill jag ju inte ta ifrån dig. Så jag kan bara säga ett stort innerligt TACK och hoppas att jag får möjlighet att "ge igen" någon gång. Detta utan att du uppfattar det som att jag känner press att göra det utan för att jag faktiskt också tycker att det är roligt. Stor kram från oss på 25:an

  SvaraRadera
 7. Julmust, sill, o en snaps det måste finnas på julbordet tycker jag...mums....
  Jaa..nu är det inte långt kvar till dopparedan :))
  Kram bia

  SvaraRadera

Tack för att du vill kommentera! Det tycker jag är kul.
Du kan lägga en kommentar även fast du ej har en egen blogg.
Du kan välja "anonym" kan vara så att du lär skicka den flera gånger.

Tack på förhand. Mvh Mimmi