fredag 23 september 2011

"Farmors Sekretär"

Min Farmor "Sofia Ottilia" föddes juldagen 1881 och dog i december 1961. Då var jag endast 9 månader gammal. Tyvärr kommer jag inte ihåg henne, men jag har sett många foton på henne. Hon fick åtta barn, det yngsta barnet var min pappa. Ottilia blev änka när hon var 42 år gammal, och blev då ensam med åtta barn, då var min pappa endast ett år gammal.
Min Farmor Ottilia

Ottilia och alla hennes barn. Den lilla är min pappa Klas
Det måste har varit tungt och svårt för henne, då hon var ensamstående med så många barn. Men hon hade en stark vilja och kraft att göra det bästa av situationen. Hon hade långa arbetsdagar, ibland över 12 timmar.
Kor skulle mjölkas, barnen skulle iväg till skolan, matlagning, laga kläder, väva, ut på åkern sommartid för att hjälpa till.  Att kunna mätta så många munnar, under dessa förhållanden, låter idag som en utopi.
Jag tänker på henne ibland och jag hade så gärna viljat träffa henne, för hon var en fantastisk människa.

Men hon lämnade kvar en sekretär, som hon hade på sin kammare, och är från början av 1900-talet.
 Den har jag nu, och finns här hemma hos mig.
Den var väldigt sliten och gjord av nåt dåligt trä, jag reparerade den lite och fixade lådorna, slipade, målade och satt nya hantag på lådorna.

Före bilder..

Efter bilder..


Jag blev rätt nöjd faktiskt, den är ju mer än 100 år gammal, men min Farmor lever kvar med sekretären.
Nu gör jag lite paus i bloggandet en vecka eller så. Ha så bra så syns vi i början av oktober månad.
Kram Mimmi2 kommentarer:

  1. Hej Mimmi!
    Så fantaskisk kvinna din farmor måste ha varit..och vilket slit med så många munnar att mätta plus allt annat! jag fascineras av människo öden och tycker mycke om gamla berättelser från det verkliga livet.så roligt att sekretären lever vidare hos dig! må så gott kramiz Jessica

    SvaraRadera
  2. det är så himla mysigt med saker som man har en ankytning till det saknar jag om man hittar saker på loppis jag vill helst ha gamla saker från någon jag känner..super fin vart byrån och tänk vad bra det skulle kännts för din farmor att du tagit reda på en av hennes kära ägodelar.. ha det gott!

    SvaraRadera

Tack för att du vill kommentera! Det tycker jag är kul.
Du kan lägga en kommentar även fast du ej har en egen blogg.
Du kan välja "anonym" kan vara så att du lär skicka den flera gånger.

Tack på förhand. Mvh Mimmi