Semlor
Enligt en (sen) muntlig tradition, var semlor släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm
I Svenskfinland kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.
Själv åt jag nyss en vaniljsemla.
Mums!
Ha en skön dag i solen.
Kram Mimmi♥
Intressant läsning om semlan. Här har vi oxå ätit semlor idag, karlsbadersemla, därefter en behövlig långpromenad i det vackra vädret.
SvaraRaderaHa en fortsatt fin dag
Kram Susanne
Gott ! Mina syskon gillade inte mandelmassan så den fick jag alltid...snacka om semla !!! :D
SvaraRaderaKram Anki
Har faktiskt inte ätit någon semla idag (ännu )får väl se dagen är ju inte slut än!
SvaraRaderaKul läsning om vår goda semlebulle.
Kram Anneli
Inga semlor för mig...jag brukar verkligen älska det som är sött och sliskigt men semlor är alldeles för mycket för mig.
SvaraRaderaÅ du jag har inte läst, jag lovar....
Ha re
AC
Jag sitter och väntar på att få smaska i mej en semla !
SvaraRadera- Min käre make lovade att dekorera den...
Gillade inte semlor när jag var barn, eller rättare sagt det var mandelmassan jag inte tyckte om. - Nu gör jag egen mandelmassa det är betydligt godare.
Ha en mysig kväll !
kram Anneli ♥
Här fuskade vi och åt dem i redan söndags men det blir nog årets enda. Rolig info om semlan :)
SvaraRaderaKram Suss
Kul läsning du skriver om semlan. Själv gillar jag en modell med pistagekräm, brukar köpa den på ett kondis i Arboga. Men idag blev det en vanlig som Evelin bakade dagen till ära :).
SvaraRaderaHa de gott, kram Ing-Britt
Intressant läsning om semlan, tack Mimmi! Själv föredrar jag den klassiska med fyllning av mandelmassa. Har inte ätit någon idag men på fredag ska jag och pappa mumsa semlor fårn konditoriet här i Åselby. Ha det gott! Stor kram till Dig
SvaraRaderaja kul läsning! själv åt jag en i lördags :) kram
SvaraRaderaKul! Ingen semla för min del idag men din, med vanilj lät god!!! Anna
SvaraRaderaTack själv! Den är nytillverkad och från Hûbsch. Jag gillar den jättemycket!!! Var gärna med i min bok-utlottning! Ha en skön kväll! Nu blir det sängen! Anna
SvaraRaderaHej Mimmi!
SvaraRaderaKul läsning om semlan! Själv har jag ätit 2st idag, tur att jag var på ett zumbapass ikväll;)
Visar den fina tavlan jag vann hos dig i mitt senaste inlägg!
Kraam Jenny
Hei, de svenske semmlorna er veldig gode. Vi pleier å dra til Åres bakeri i Åre på denne tiden, og sikre oss en hver. Der jeg vokste opp, var det ikke vanlig med kremboller, men smultkokte boller rullet i sukker, såkalte berlinerboller. Vi spiste dem alltid på fastelavenssøndag. Så hadde vi feittirsdag; da var det potetball (nestens som kroppkakor) med salt, kokt kjøtt, masse bacon, sirup, sur melk og kålrabi. Dette var noe av det beste jeg visste som barn, og jeg lager det av og til fremdeles.
SvaraRaderaJa, semlor kan man inte äta för många av! Bara så gott! Själv är jag konservativ och gillar bara orginalsemlor! Kram
SvaraRadera