måndag 10 januari 2011

"Bakdags"







"Idag har jag bakat matbröd, det är så gott när det är nybakat, sen blir man lycklig av att baka. Jag bakade "Leilas rågsiktskakor" supergoda och enkla att göra. Jag smög in med lite havregryn och lite krossat linfrö för att få brödet grovt. Sen bakade jag morotsbullar, eget recept. Prova gärna." Mimmi
Här kommer Leilas recept: Rågsiktskakor Överraska med hederliga, saftiga rågsiktskakor! -4 stora tekakor Färdigt på: 1 tim 35 min Ingredienser 50 g smör 0.5 dl olivolja 4 dl mjölk 3% 2 tsk salt 1 dl bröd sirap 1.5 msk brödkrydda1 1 pkt torrjäst 6 dl rågsikt (Obs, rågmjöl och rågsikt är inte samma sak!) 1 tsk ättika 5 dl vetemjöl special Tips När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra. Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. 2. Smält smöret i en kastrull och värm med olivolja, mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 45-50 grader. 3. Blanda torrjästen med rågsikten i en bunke och häll ner i degvätskan, tillsätt ättika och börja knåda. 4. Arbeta in vetemjölet i degen, lite i taget tills den börjar släppa i kanterna. 5. Jäs degen i bunken till dubbel storlek under bakduk. 6. Baka ut degen till tekakor på ett mjölat bakbord och snitta dem i fyra bitar (som scones). 7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. 8. Nagga tekakorna med en gaffel och grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Mimmis morotsbullar
2 pkt jäst
ca 1 liter vatten, 100 gram smör, salt
½ dl rapsolja
2 st rivna morötter
½ dl råsocker
Olika mjölsorter, ta det du har i skafferiet, men mest vetemjöl, (tips: havregryn, grahamsmjöl, linfrö, vetegroddar, solrosfrön rågmjöl m.m.
Blanda allt som en vanlig deg, låt jäsa. Gör små bullar, och låt dem jäsa. Grädda 200 i ca 10 minuter! Lycka till! Mimmi ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du vill kommentera! Det tycker jag är kul.
Du kan lägga en kommentar även fast du ej har en egen blogg.
Du kan välja "anonym" kan vara så att du lär skicka den flera gånger.

Tack på förhand. Mvh Mimmi